EK

Elk jaar in het 3e weekeinde van augustus op zaterdagmiddag rond 17.00 uur, een begrip: De befaamde tijdrit waarin zowel leden als buitenstaanders, toerfietsers en MTB'ers deelnemen onder de muzikale omlijsting van plaatselijke muziekskes. Een waar dorpsfeest is gegroeid uit deze traditie. En dit alles volgens de gemoedelijke Elshoutse gewoonte. Het wedstrijdelement is verplaatst naar andere activiteiten. Op grond van veiligheid is de tijdrit omgezet in een regelmatigheidsrit. De motivatie en het wedstrijdelement zit in het inschatten van de eigen mogelijkheden en het verbeteren van de eigen prestatie.

Sportzaal

In de wintermaanden willen leden ook werken aan hun conditie. De sportzaal in Elshout wordt afgehuurd en onder bezielende leiding wordt de zaal elke zondagmorgen omgeturnd tot een waar fitnesscentrum.

Toertochten

Elders op deze website kun je de toerkalender bekijken. De gewoonte binnen de club is om elke zondag een toertocht in de omgeving te houden. Dit zijn géén vastgestelde routes. De 2 verschillende ploegen rijden op grond van eigen mogelijkheden. Iedere ploeg heeft een eigen vertrektijd. De koffie staat klaar vanaf half 12 op ons honk. Eénmaal per maand wordt een prestatierit georganiseerd waarbij de tijden en de afstand zijn aangepast. De afstand kan oplopen tot zo'n 150 km per rit. Vertrek is doorgaans bij De Paal. Voor het organiseren van de toertochten is inmiddels een aardig bestand opgebouwd. Ook bestaat de mogelijkheid om gebruik te maken van bestaande tochten van de NTFU.

Op zaterdagmiddag is het vertrek om 13.30 uur voor een tocht van ongeveer 80-90 km.
Op zondagmorgen vertrekken de eerste twee ploegen om negen uur voor een afstand van 80-90 km.
Om kwart over negen vertrekt de derde ploeg voor een afstand van ongeveer 60-70 km.
Na afloop wordt er gezamenlijk koffie gedronken.

Woensdagavondtraining

De woensdagavond training begint om half zeven. Vertrek vanaf De Paal. Eerst wordt er een aantal kilometers ingereden waarna een rondje van ongeveer 20 km wordt gereden waarin de Heusdense brug is opgenomen. Dit rondje kan naar eigen behoefte 2-3 keer gereden worden. Er wordt flink doorgereden en na verloop van tijd vormen zich wel groepjes van gelijke sterkte, dus je fietst niet alleen.

Clubkampioenschappen

Sinds de tijdrit geen wedstrijdkarakter meer draagt ontstaat er een behoefte om de krachten te meten op de wielerbaan. In 2011 heeft één van onze leden clubkampioenschappen georganiseerd. Bij een club hoort een clubkampioen!  De locatie is op de wielerbaan in Nieuwkuijk nabij de Emmamolen.

Wat is de bedoeling? Uiteindelijk zijn er 2 kampioenen. Een A kampioen en een B kampioen, oftewel iedere maakt kans! C rijders zijn uiteraard ook welkom alleen zullen zij in de B groep terecht komen, natuurlijk ook een uitdaging! Het kampioenschap is verdeeld in drie onderdelen.
* Een individuele tijdrit, bestaande uit 2 rondes
* Een afvalrace
* Een rit in lijn van 60 minuten + 3 rondes
We verdelen het over 2 dagen. Zaterdagmiddag rond 14.30 starten we met de tijdrit en de afvalrace. Op zondagochtend zal de wedstrijd om 10.00 laten starten. Van te voren is er tijd om jezelf warm te rijden, en de baan te verkennen.

Uitleg over de onderdelen:

Tijdrit

De tijdrit bestaat uit 2 rondes. Een stilstaande start en vanaf de streep gaat de tijd lopen.
Na de tijdrit wordt de A en B ploeg ingedeeld.
Op basis van je gereden tijd wordt bepaald of je een A of B rijder bent. Voorbeeld: er rijden 30 mensen mee. Diegene met de snelste tijd staat bovenaan de tweede tijd staat tweede enzovoort. Op de helft wordt de B ploeg opgesteld, in dit geval vanaf plek 15 behoor je tot de B groep.

Afvalrace

De kop is eraf de A en B groep is bekend. Voor de afvalrace start eerst de A groep en vervolgens de B groep
We rijden eerst 5 rondjes op de baan.
Vervolgens starten we. Vanaf de streep gaat de eerste ronde in. Wie na het eerste rondje als laatste over de streep komt valt af en zo gaat het verder totdat we er nog een over hebben.

De rit in lijn

De wedstrijd voor zowel de A als de B groep bestaat uit 60 minuten + 3 rondes. De B groep start als eerste en na afloop van de wedstrijd van de B groep start de A groep.
Het is een wedstrijd dus er mag gedemarreerd worden en je mag zo hard gaan als je maar wilt.
Tijdens de wedstrijd zijn er ook nog bonificatiepunten te verdienen voor het eind klassement. De regels voor deze bonificatiesprints worden voor aanvang van de wedstrijd medegedeeld.
Als de 60 minuten voorbij zijn wordt dit aangegeven, en gaan dus de laatste 3 rondes in ! Als de laatste ronde ingaat zal er een bel klinken. Diegene die als eerst over de streep komt is de winnaar.
Het klassement:
We werken met een puntensysteem. De positie die je haalt tijdens de diverse onderdelen is het aantal punten wat je krijgt. Stel je wint de tijdrit dan krijg je 1 punt positie 2 krijgt 2 punten enzovoort. Diegene die de minste punten behaalt wordt in zijn groep clubkampioen.
Bij een gelijk aantal punten wordt naar het onderling resultaat van de rit in lijn gekeken.

Deelname aan landelijke tochten

Een aantal actieve leden maken gebruik van de mogelijkheid om ook eens mee te doen met één van de grote landelijke tochten zoals de Ronde van Vlaanderen, Amstel Gold, Boogie's Extreme etc. In groepsverband wordt het vervoer geregeld. Vol sportieve moed wordt deelgenomen aan deze doorgaans perfect georganiseerde evenementen.

Jeugdactiviteiten

Hoewel in de statuten van de club beschreven staat dat leden 15 jaar of ouder behoren te zijn, wordt de jeugd niet vergeten. Enkele leden doen veel moeite om met geïnteresseerde jeugd en hun ouders één of tweemaal per jaar een fietsactiviteit te organiseren, b.v. een fietstocht in Zuid-Limburg. Uiteraard op eigen risico.